I regionen Veneto finder du storbyen Venedig. Denne by er da netop også hovedstad i regionen, og deres navne minder meget om hinanden. Veneto er en ret stor region, da den spænder over 18.000 kvadratkilometer.

Det er ikke blot en stor region rent geografisk men også befolkningsmæssigt. Der bor nemlig 267 personer pr. kvadratkilometer, hvilket vil sige i alt omkring 4,9 millioner mennesker.

Regionen har tidligere hørt under Østrig men kom til at høre under Italien i 1866 i forbindelse med Italiens tredje uafhængighedskrig. I dag er der stadig spor efter, at Veneto ikke altid har hørt under Italien. Befolkningen taler nemlig italiensk og venetiansk.

Venetos landskab er præget af kystklima, da en stor strækning af Venetos grænse ligger ud til Adriaterhavet. På grund af de gode forhold i Veneto, produceres der megen vin netop her. Klimaet byder nemlig bl.a. på masser af sol, vind og nedbør. Det varierer meget fra egn til egn, da regionen er stor og både har fastlands- og kystklima.

Langt størstedelen af Venetos areal er nogenlunde fladt (ca. 10.300 kvadratkilometer), mens bjergegnene tæller for den næststørste andel (ca. 5.300 kvadratkilometer). Den mindste andel af Veneto udgøres af bakkeområder og tager omkring 2.600 kvadratkilometer ud af Venetos samlede areal på ca. 18.000 kvadratkilometer.

Masser af muligheder for at smage gode vine og nyde den skønne natur

Uanset om du er til vinsmagning, badning ved Gardasøen eller kultur og dejlig natur, er Veneto et oplagt feriemål. Italiens diversitet kommer rigtigt til udtryk i denne skønne region, da både klimaet, kulturen, maden og naturen spænder bredt.

En af de primære indtægtskilder for Veneto-regionen er turisme. Dette er tilfældet, selvom området er præget af industri. Hvis man besøger regionen, er det nemt at forstå, hvorfor turister valfarter dertil.

Hvis du og familien tager til Veneto-regionen i Italien, kan I bl.a. overveje disse aktiviteter og seværdigheder:

Venedig by og Venedigs lagune (både byen og kystområdet er et besøg værd)

Besøg fx. Rialtobroen der er en af de fire broer, der strækker sig over Canal Grande. I næsten tre hundrede år var det den eneste måde at krydse Canal Grande til fods. Stenbroen er designet af Antonio da Ponte, stod færdig i 1591 og blev brugt til at erstatte en træbro, der kollapsede i 1524. Konstruktionen af broen blev anset for så dristig, at nogle arkitekter forudsagde et fremtidigt kollaps. Broen har trodset sine kritikere for at blive et af Venedigs arkitektoniske ikoner.

 

Arrangerede vinsmagningsture i f.eks. Venedig og omegn

Gardasøen (Venetos vestlige grænse ligger ved Gardasøen)

Madkulturen i Veneto byder på mange gode oplevelser

Uanset om du rejser til Veneto-regionen i Italien eller bare gerne vil blive inspireret til nye retter herhjemme, er der masser at vælge imellem i Venetos spændende køkken.

Du kan f.eks. prøve forretter (antipasti på italiensk) såsom Baccalà mantecato (en ret med torskefars) og Sarde in Saor (sardiner i smag) samt hovedretter såsom bigolo (en pastaret). Sidst men ikke mindst byder Venetos køkken også på desserter som f.eks. den lækre Bussolà burenelli.

De typiske ingredienser og madvarer, der bruges i Venetos køkken, er bl.a. polenta, torsk, ris og bønner.

Kvalitetsvine fra Veneto

Veneto-regionen er den primære producent af vin, og er specielt kendt for at producere kvalitetsbordvin. Bordvin er ikke blot lækker vin, men også af så høj kvalitet, at den fortjener at blive nydt for sig i stedet for at blive puttet i maden.

I Veneto-regionen produceres der hele 18 % af den samlede mængde af DOC-vin. Særligt rødvine er lækre her, og der anvendes primært druer af sorterne Merlot og Chardonnay.