Toscana er en af de største regioner i Italien, hvad angår både indbyggertal og areal. Regionens hovedstad er Firenze, som ligger omkring midten i den nordlige halvdel. Toscana er blandt andet et yndet turistmål, og italienerne er også selv glade for regionen. Siden 1980’erne har der været stor tilflytning af mennesker fra bl.a. Kina og Storbritannien.

Toscana er en stor region spredt ud på 22.987 kvadratkilometer, hvilket er ca. 7,6 % af hele Italien. Det lyder måske ikke af meget, men de 7,6 % betyder dog, at den er den femtestørste region, kun overgået af bl.a. Sardinien, Lombardiet og Sicilien. Det er lidt pudsigt, at to ud af de fire største regioner er øer.

Befolkningsmæssigt er Toscana også ret stor. Der bor nemlig godt og vel 3,7 millioner mennesker. De deles om hele regionen og er i gennemsnit 162 personer per kvadratkilometer. Dette er rimelig meget, men stadig er Toscana kun i mellemkategorien hvad angår befolkningstæthed. Til sammenligning er befolkningstætheden i Danmark kun omkring 136. Toscanas befolkning udgør 6,18 % af hele Italiens indbyggertal.

Toscanas landskab er præget af bakker, som fylder omkring 66 % af det samlede areal. Dernæst udgør omkring 25 % bjerge, og de resterende ca. 9 % er flade arealer (plateauer). Klimaet i Toscana er ofte solrigt og ret varmt i sommermånederne, hvorfor det måske vil være mere ønskeligt at rejse til Toscana i foråret (maj) eller i efteråret (oktober).

Det skæve tårn i Pisa, Firenze by og mange andre kulturoplevelser

En tur til Toscana er næppe komplet uden en tur til det skæve tårn i Pisa. Firenze by er i sig selv en spændende oplevelse. Der er mange forskellige oplevelser at se frem til, hvis du rejser til Toscana. Det omfatter f.eks. arkitektur, renæssancehaver og smukke dale samt spændende små øer.

Hvis du slet ikke ved, hvor du skal starte på din rundtur, er det oplagt at starte med følgende seværdigheder:

Det skæve tårn i Pisa (et must, hvis man ikke allerede har set det)

Domkirken i Firenze (italiensk navn: Cattedrale di Santa Maria del Fiore)

Santa Croce-basilikaen (italiensk navn: Basilica di Santa Croce)

En spændende sydlandsk madkultur med passion for bl.a. brød

Toscana er ikke blot en spændende kulturperle med smukke og spændende bygninger. De har nemlig også helt styr på at lave god mad. Det toscanske køkken er især godt inden for brød, salater, kager, supper og pasta.

Det toscanske køkken spænder bredt, men du vil ikke gå galt i byen med f.eks. pastaretten Potato tortelli, som er fyldt pasta, og Pappa al pomodoro, som er suppe med brød og tomat.

Udbredt vindruedyrkning og betydelig vinproduktion

Der dyrkes vindruer i store egne af Toscana, og den er netop også den andenstørste vinproducent, når det gælder DOC-vin. Toscana står nemlig for 17 % af Italiens samlede vinproduktion. Toscana er kun overgået af regionen Veneto.

Hvis du går efter vine lavet af druesorterne Merlot, Cabernet Sauvignon og Sangiovese, er du ret sikker på at få en god rødvin. Når det gælder hvidvine, bør du gå efter Trebbiano.