Sardinien (italiensk navn: Sardegna) er en relativt stor ø, som ligger syd for den vestlige top af Italiens ”støvle”. Øen ligger stik syd for Korsika (Frankrig) og ligger dermed på linje med storbyen Genova, som er hovedstaden i Ligurien (Italien).

Da øen er afskåret fra det meste af resten af Italien, er det formentlig derfor, at den er en af Italiens fem autonome regioner. Sardinien er yderligere inddelt i fem provinser, og hovedstaden er Cagliari.

Sardinien er så stor en ø, så dens areal er lidt mere end halvdelen af Danmarks samlede areal. Sardiniens samlede areal er nemlig 24.100 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmarks areal godt 13.000 kvadratkilometer. Det er derfor heller ikke så underligt, at Sardinien udgør hele 7,99 % af Italien. Italien er bestemt et stort land med mange spændende seværdigheder og en lækker madkultur.

Sammenlignet med Danmark, er Sardinien ikke særlig tæt befolket. I Sardinien bor der nemlig 68 personer pr. kvadratkilometer, hvor der i Danmark er ca. 136 indbyggere pr. kvadratkilometer. I alt bor der 1.639.591 personer på Sardinien, og de udgør 2,72 % af Italiens samlede befolkning.

Geografien er præget af strande, bjerge og flade områder. Bjergområderne udgør den mindste andel (13,6 %), og de flade områder er den næststørste andel (18,5 %). Størstedelen af Sardinien er bakket terræn (67,9 %).

Vejret på Sardinien er typisk solrigt, men fordi øen er omgivet af hav og bliver påvirket af køligere vinde nordfra og varmere vinde fra syd, kan vejret være lidt omskifteligt. Der er dog stadig en langt større chance for en solferie end i Danmark.

Nationalpark, lækre strande og spændende kultur

Sardinien og dens småøer rundt omkring er en sand naturperle fyldt med lækre strande, gammel kulturarv og arkæologi og lækker madkultur. Der er masser at tage sig til på Sardinien, og en uges ferie på denne ø er slet ikke nok. Afsæt gerne to uger eller mere for virkelig at nyde Sardinien.

Få en god oplevelse på Sardinien ved at besøge f.eks.:

Su Nuraxi di Barumini (et arkæologisk vidunder, der er del af UNESCOs verdensarv)

Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu (en dejlig nationalpark, der ligger helt ud til vandet mod øst)

Spiaggia di Cala Coticcio (en lækker strand, der ligger på den lille ø Caprera nord for Sardinien)

Håndlavede fladbrød og kød

Man bør ikke tage til Sardinien uden at prøve deres Pane Carasau, som er en traditionel spise. Det er en form for fladbrød, som ofte nydes sammen med vand, vin eller sauce. Disse specielle fladbrød er håndlavede. Man opnår de meget tynde skiver ved at skære et brød i skiver og putte dem tilbage i ovnen, så de bliver dejligt sprøde.

Du bør også prøve lokale gryderetter, der laves med enten grise- eller vildsvinekød og koges sammen med bønner og grøntsager.

Ædle druer men begrænset vinproduktion

Hvis du gerne vil prøve at smage Sardiniens lokale vin, bør du gå efter vine, der er lavet på druesorterne Cannonau og Vermentino. Sardinien-vine er meget aromatiske og er kvalitetsvarer til en god pris.