På tværs af hele verden møder du forskellige retter, der sætter fokus på risen med nationale kendetegn. Italien er ikke nogen undtagelse. Italienerne har stolt introduceret verden til den lækre specialitet, Risotto.

Det er en ret, som du i køkkenet kan bikse sammen, når du vil imponere gæsterne eller hygge med familien. Du kan meget nemt tilføje lige netop de ingredienser du har lyst til og skabe en fortælling, som byder på et appetitvækkende smagseventyr. Med den rigtige afbalancering kan du lege med de forskellige smage og byde på en lækker ret, der varmer kroppen og sætter et smil på læberne.

Risottoens oprindelse

Risottoens oprindelse hænger selvfølgelig tæt sammen med risens historie i Italien. I middelalderen blev risen introduceret både i Italien og Spanien af araberne. Man fandt meget hurtigt ud af, at Middelhavsområdet byder på de perfekte forhold til at dyrke ris. Italien er i dag den største ris producent i Europa.

Risens popularitet voksede hastigt og efter kort tid blev risottoen opfundet som en dejlig varm ret, der reflekterede de italienske afgrøder og de italienske regioner.

Tilberedning af risotto

Risottorisen er afrundet og klistre nemt sammen, hvilket er grundet det høje stivelsesindhold i kornene. Det betyder, at ris kornene er meget gode til at optage væske eller bouillon og samtidig forblive al dente.

Risottoens konsistens kan variere alt afhængigt af de enkelte italienske regioner. Men alligevel er der nogle tommelfingreregler, som alle italienere følger, når de tilbereder retten. Det er vigtigt, at du lytter til retten, mens du tilbereder den og tilgodeser dens behov for eksempelvis væske. Det kræver altså forståelse for retten, som var den levende.

  • Man starter med at tilberede retten ved at lade risen stille simre i olie eller smør.
  • Herefter kan du tilføje suppe eller bouillon, som giver risene den rigtige konsistens og den lækre smag. Det er også her, at du kan tilføje lidt vin til risene og intensivere aromaen.
  • Slutteligt tilføjes de grøntsager og andre ingredienser, som man ønsker.
  • Når du serverer retten, kan du med fordel rive frisk parmesan på den rygende varme overflade med et cremet indre.

Risotto er en ret, der tilpasses sæsonens afgrøder og ingrediensernes tilgængelighed. Derfor kan den variere alt afhængigt af region og årstid. Det betyder også, at risottoen både kan indeholde kød, fisk, skalddyr og meget andet.

Anretning af risotto

I Italien bliver risottoen serveret som primo piatto, hvilket betyder, at den serveres som den første ud af i alt to hovedretter. Oftest bliver den serveret med lækkert brød eller en velsmagende salat.

På vores webshop finder du en lækker Risotto med Karl Johan svampe, der er proppet med kvalitetsråvarer. Den italienske producent, L’olmo, har vist deres forståelse for portionsanretning og det italienske køkken. Ud over at være en velsmagende ret, er indpakningen også i top.

Dertil har vi to lækre færdigretter med Risotto, som er lige til at varme. Mad nok til 2-3 personer. Prøv vores Risotto med svampe eller vores Risotto med grøntsager.

Risotto er en ret, der med fordel kan blive serveret i en skål med en rund suppeske, der giver den hjemmelige og varme følelse. Derudover er det med til at skabe komfort og sætte fokus på retten.