Apulien-regionen i Italien er geografisk placeret i hælen af ”støvlen”. Fordi regionen er aflang langs kysten og også har en del kystlinje inde i bugten, har de megen strand og er dermed et oplagt feriemål, hvis man gerne vil på badeferie. Puglia er regionens navn på italiensk, men da den er så kendt herhjemme efterhånden, har den fået et dansk navn.

Det er let at forstå, hvorfor italienerne er vilde med at bo i denne region. Regionen har generelt haft stor vækst i form af et stigende indbyggertal. Dog har der i de senere år været et lille fald i antallet af indbyggere. Dette kan bl.a. skyldes fraflytning, en aldrende befolkning og ikke nok unge til at opveje de aldersrelaterede dødsfald. Det kan i hvert fald være svært at forestille sig, at italienere frivilligt flytter væk fra denne dejlige region.

Da regionen har megen kyst, er det heller ikke så mærkeligt, at hovedstaden ligger ude ved vandet. Byen hedder Bari og har et indbyggertal på ca. 325.000, hvilket er omkring 8 % af Apuliens samlede indbyggertal. Fra Bari kan du nemt komme til og fra f.eks. Grækenland, da skibe sejler til og fra Baris havn.

Indbyggerne i Apulien bor rimelig tæt, da der i gennemsnit bor ca. 206 personer på en kvadratkilometer. Der er selvfølgelig stor forskel på, om indbyggerne bor meget tæt i større byer, eller om de bor spredt i landområderne. Apuliens samlede areal udgør 6,48 % af Italien med sine 19.541 kvadratkilometer.

Apulien er mere end blot badestrande

Der er masser af ting at se og opleve i Apulien. En stor grund til, hvorfor vi danskere ynder at drage ned til Syditalien er formentlig, at man er rimelig sikker på at få en solrig ferie. Hvis vejret tværtimod ikke tillader det, skal man ikke fortvivle. Der er nemlig masser af andre aktiviteter, som ikke kræver høj solskin.

Du kan f.eks. foretage dig følgende:

Besøge de mystiske Trullihuse i Alberobello

Se den imponerende fæstning Castel del Monte (der ligger på et plateau i Murgia-dalen)

Græskinspireret madkultur i det solrige Apulien

De lokale middagsretter og andre måltider er i Apulien inspireret meget af det græske køkken. Det er dog ikke mærkeligt, da Grækenland ligger rimelig tæt på og kun er en kort sejlads væk. Rent geografisk ligger Apulien dog tættere på Albanien end Grækenland, så hvis der har sneget sig albanske traditioner ind i den lokale menu, skal man nok ikke blive forbavset.

Hvis du vil prøve en specifik lokal Apulien-ret, kan du med fordel sætte tænderne i f.eks. grøntsags- og pastaretter. På grund af knapheden af kød førhen, er der ikke så stort fokus på kødretter. Dette opvejes dog af det store udvalg af spændende kødfri retter.

Lækre rosé- og hvidvine

Apulien er særligt kendt for at dyrke kvalitetsdruer af sorten Chardonnay, og der produceres også kvalitetsvine inden for rosé og hvidvin. De druesorter, der oftest anvendes i Apulien, omfatter bl.a. Sangiovese, Negromaro og Trebbiano.