Olivenolie er som navnet hentyder en vegetabilsk olie, som udvindes af oliventræer i syden omkring middelhavsområdet. Olien kan bruges til al slags mad og tilføjer et frisk og aromatisk strejf til madlavningen.
Ifølge de officielle kostråd er planteolie meres skånsomt for miljøet end hårde fedtstoffer som eksempelvis smør og kokosolie. Derfor kan du med god grund anvende en smagfuld olivenolie, der både er godt for klimaet og smager udsøgt.
Olivenolietyper
Olivenolie kan opdeles i undergrupper, der hovedsageligt adskilles af kvaliteten på olierne, der bliver bestemt af yderst trænede og kompetente smagspaneller.
- Først har man den fineste gruppe, som er ekstra jomfruolivenolie. Der anvendes her kun de fineste og bedste olivener, som er fejlfrie og opfylder de høje standarter. Man kan være sikker på, at de anvendte olivener ikke har ligget på gulvet, været udsat for frost eller blevet påvirket på anden måde. Olien er ren og har ikke været udsat for påvirkning under koldpresningen. Altså benyttes der her ingen kemikalier i udvindingen, men udelukkende maskinkræft.
- Jomfruolivenolie minder om ekstra jomfruolivenolie. Forskellen ligger i, at jomfruolivenolie er mindre perfekt end den ekstra jomfruolivenolie. Olien kan indeholde op til 20% fejl. Disse fejl findes eksempelvis i smag, lugt eller hvis den friske oliven har stået for længe inden den blev presset.
- Olivenolie kan have op til 25% fejl. Skulle olien have større og mere betydningsfulde fejl, må den ikke kaldes olivenolie og bliver diskvalificeret af smagspanellerne. Olier, der bliver diskvalificeret kan ikke købes i butikkerne.
Et sundt valg
Olivenolie har masser af sunde stoffer. Først og fremmest har olien et højt indhold af umættede fedtsyrer og et lavt indhold i umættede fedtsyrer. Derfor er olivenolie en sund erstatning af smør i madlavningen eftersom omkring 2/3 af fedt i smør er mættet fedtsyrer. Ydermere indeholder olivenolie en gruppe af antioxidanter kaldet polyfenoler, som har sundhedsgavnende egenskaber. Kort kan man sige, at antioxidanter kan uskadeliggøre frie radikaler, der skader kroppens væv og celler. De frie radikaler findes i blodet, og antioxidanterne bliver optaget i blodet fra tarmene.
Køb den bedste olivenolie hos os
Vi forhandler noget af det absolut bedste olivenolie på markedet. Vi har en almindelig ekstra jomfru olivenolie i top kvalitet, men også en ekstra jomfru olivenolie med trøffel, dertil forhandler vi 2 lækre ekstra jomfru olivenolier med smagstilsætninger en med citron og en med basilikum. Du bliver ikke skuffet – prøv dem!
Vi har naturligvis også diverse oliven på lager, som både kan bruges til en drink, men også blandes i en dejlig ret eller salat. Tjek vores grønne oliven i saltlage ud, vores mix af stenfri sorte og grønne oliven, og vores sorte stenfri oliven.