Helt generelt kan man sige, at der findes mere end 300 forskellige typer og former af pasta. Disse 300+ typer har tilsammen mere end 1000 navne tilsammen, alt afhængigt af regionerne i Italien. Man kan derfor roligt sige, at pasta er en lækker sag, der går under mange navne og former.
Går vi et skridt dybere ned i pastaverden kan man sige, at pasta kan fås på to måder: pasta fresca, som betyder frisk pasta og pasta secca, som betyder tør pasta og altså er den hårde, tørre pasta. Der er ikke en af de to måder at have pasta, der er bedre end den anden. I stedet kan man se på dem, som to forskellige måder at tilberede og spise pasta på.
Lad os kigge lidt på de to måder at lave pasta på.
Pasta fresca (frisk pasta)
- Pastaen bliver her lavet af æg og farina 00, som er mel med masser af gluten, der giver pastadejen en god elasticitet.
- Med en god opskrift og velfungerende ælteteknik kan man sagtnes lave pasta fresca helt selv i sit eget køkken.
- Som hovedregel passer frisk pasta bedst med smørbasseret sovser og fyld, der giver et delikat bid.
Pasta secca (tør pasta)
- Pasta secca er lavet af vand og durummel og er den typiske pasta, som man kan købe i supermarkedet eller eksempelvis på vores webshop, hvor den kan have utallige former, størrelser, farver og smage.
- Pastaen er mere hårdfør end den friske pasta og derfor ideel at parre med kødfyldte sovser.
Hvis vi tager endnu et skridt dybere ind i pastaverden, kan vi kigge på nogle af de mest kendte pastatyper:
- Som det fremgår i navnet, er båndpasta pasta i form af relativt tynde bånd. Alt afhængigt af båndenes bredde, bliver de kaldt noget forskelligt.
- Den nok mest kendte båndpasta er lasagne, som også er den bredeste båndpasta. Lasagne bliver tilberedt i lag med kød og grøntsager mellem pastalagende. Det er her kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad der kan indgå.
- Den lidt tykke, flade båndpasta fettuccine har en bredde på omkring 1cm. De er perfekte sin en simpel pastaret.
- Maltagliati er, som navnet hentyder, irregulært formet bånd. Det er en super interessant pasta, som ikke minder om nogen anden pasta, som man kan få.
- Inden for pastauniverset, kan man få pasta ripiena, altså fyldt pasta, som smager himmelsk. Disse slags kan man købe fra supermarkedet, men man kan også lave dem helt selv og sætte sit eget præg.
- Vi kender nok alle sammen ravioli, der ifølge navnet betyder små puder fyldt med diverse ingredienser såsom ost, kød og grøntsager.
- Tortellini betyder små kager, og er små ringe, der er fyldt med ingredienser som ravioli. Pastaen stammer fra den italienske region kaldet Emilia.
- Pasta lunga er tynd og lang pasta, som kan fås på mange forskellige måder.
- Spaghetti er en typisk pasta, som smager fremragende med en god kødsovs eller kødboller. Selve navnet betyder sejlgarn og er lange, relativt tynde tråde.
- En pasta, som er meget kendt i Rom er bucatini, som er en pasta, der minder om spaghetti. I stedet er den lidt tykkere og har et hul i midten hele vejen igennem.
Køb den lækreste pasta hos os
Hos Italiensk shop elsker vi pasta, og du har mulighed for at købe et spændende udvalg af pasta på vores webshop.
- Vores absolut mest populære pasta, er vores trøffelpasta som er lavet af linguine fra den anerkendte pastaproducent Morelli
- En lækker og lidt anderledes pasta, er linguine med blæksprutteblæk, hvilket er en pasta med masser af A, D og E vitaminer samt et højt proteinindhold.
- Hvis du vil have en pastaret med masser af kulør og smag, kan du vælge den lækre og unikke farfalle, som er formet som sommerfugle/sløjfer.