I den nordøstlige del af Italien finder du regionen Friuli-Venezia Giulia. Den er nemlig placeret i den øverste højre side af Italiens ”støvle”. Hovedstaden i Friuli-Venezia Giulia er Trieste.

Med sine blot 7.924 kvadratkilometer er regionen en af de mindre i Italien. Den udgør kun godt 2,5 % af Italiens samlede areal og er den fjerdemindste region.

Friuli-Venezia Giulia er ret tætbefolket, da der bor omkring 153 personer pr. kvadratkilometer. I alt bor der ca. 1,2 millioner mennesker i Friuli-Venezia Giulia.

Regionen er en af de fem autonome områder i Italien. Ud af de i alt tyve regioner, er der kun fem, der er nogenlunde selvstyrende, hvad angår f.eks. politik og økonomi. Yderligere forskelle kan findes på provinsniveau, da nogle beslutninger tages helt lokalt og ikke på regionsniveau.

Klimaet i denne nordøstlige region er præget af en blanding mellem alpine vejrforhold og kystklima. Det bjergrige nord byder på de alpine vejrforhold, hvorimod de sydlige arealer byder på fladere vidder og kystklima.

Skønne madoplevelser, kultur og skøn natur

Denne nordlige region er alsidig rent geografisk, da den stort set er delt lige over, hvor den ene halvdel (den nordligste) byder på bjerge og den anden halvdel (den sydligste) byder på jævnere terræn og dermed også flere byer og tættere befolkning. Da Friuli-Venezia Giulia også er alsidig hvad angår seværdigheder, er der rig mulighed for at få nogle gode oplevelser og ferieminder. Lad dig inspirere til den næste Italien-ferie ud fra nogle få udvalgte seværdigheder nedenfor.

Seværdigheder og skøn natur:

Hovedstaden Trieste er et besøg værd i sig selv for sin kultur og sine lækre restauranter med fokus på multikulturelle retter

Ponte del Diavolo (Djævlens bro) i provinsen Cividale del Friuli

Castello di Miramare (et slot i Trieste, som bestemt er et besøg værd)

En madkultur med påvirkning fra Østrig og Slovenien

Da regionen grænser op til Østrig og Slovenien, er madkulturen derfor påvirket en del af madkulturen i disse lande. Derfor kan man prøve retter, der spænder fra den lækre specialskinke Prosciutto di San Daniele til Salamini Italiani alla Cacciatora.

Typiske retter er f.eks. surkål- og bønnegryderet og slovensk biksemad baseret på ost og kartofler. En anden velkendt spise i Friuli-Venezia Giulia er Presnitz. Denne spise er en snegleformet kage, der indeholder bl.a. tørrede frugter, nødder, chokolade, citronskræl, rom og kanel.

På baggrund af dette lokale blandede køkken, er der derfor rig mulighed for at spise både italiensk og multikulturel mad i denne dejlige region i Italien.

Intense hvidvine og fokus på den gode, kraftige smag

Ligesom sine nordlige naboregioner, er Friuli-Venezia Giulia også ret bjergrigt, hvilket formentlig er årsagen til, at de ikke er en af de mest vinproducerende regioner.

De vine, der produceres i Friuli-Venezia Giulia, udgør kun omkring 6 % af den samlede vinproduktion i Italien. Det gør skam kun, at de vine, der produceres her, er mere udsøgte. Det gælder især for de hvidvine, der er lavet af druesorterne Sauvignon Blanc og Pinot Grigio.

I Friuli-Venezia Giuilia-regionen produceres også Merlotvin, som er særligt kendt for sin lækre fylde og velsmag.