Når italienske retter bliver tilberedt korrekt, vil tankerne ledes hen på italienske byer og deres kultur.

Et italiensk måltid

Et typisk italiensk aftensmåltid serveres af 4 omgange: en antipasto, en forret, en hovedret og en dessert.

Antipasto serveres kold og består typisk af små retter – nogle vil kalde dette tapas. Disse retter er sammensat af oste (fx. Bøffelmozzarella), grøntsager i olivenolie, charcuteri og brød. Elementerne i en antipasto er som byggeklodser, du kan tage lidt eller meget, lade elementer stå alene eller kombinere dem med andre. Når en tallerken antipasto bliver kombineret skabes der en fortælling, som både smager godt og ser indbydende ud.

De syltede eller marinerede grøntsager giver smagen af varme og solrige somre i syden.

Hvis du mangler nogle lækre marinerede grøntsager eller tapenader, så er vores webshop spækket med gode ideer og produkter, som får tænderne til at løbe i vand. Tag bare et kig på vores Smagekasse med italienske specialiteter. Med denne smagekasse løber du ikke tør for muligheder og kombinationerne er uendelige.

Primo piatto betyder første ret, og det er nu forretten kommer ind i billedet som typisk er bestående af enten en pasta- eller risottoret.

Secondo piatto som sjovt nok betyder anden ret og er hovedretten, er karakteriseret ved kød, fisk og/eller fugl med lækkere contorni til (tilbehør), som består af alt fra ovnbagte grøntsager til sauterede grøntsager og salater.

Det anses som en stor fejl at bestille en servering af primo og secondo samtidig, da risotto og pasta på ingen måde anses for at være tilbehør og derfor skal de to hovedretter serveres separat. Der er dog nogle undtagelser; ossobuco alla milanese er en af disse undtagelser.

Afslutningsvis serveres desserten, dolce, eller lækker frisk frugter. Desserten kommer i mange former og smage, fx. kage, tærte eller frugtsalat. Mange vælger en kop kaffe til desserten her, men de fleste italienere drikker først kaffen til allersidst, efter desserten er spist, og i stedet for kaffe til desserten, drikkes der et glas likør eller bitter. En bitter som fx. Ramazzotti som er stærk på urter, hjælper med at fordøje det måltid man lige har spist.