Trøffel er en betegnelse for en familie, der består af diverse underjordiske svampe. Det er ikke alle trøfler, der er spiselige, dog bliver de trøfler, som er spiselige betragtet som kulinariske delikatesser og en luksus råvare. De mest udbredte trøffelsorter lever i symbiose med forskellige, specifikke træer og deres rødder. Her er det oftest hunde, man bruger til at finde trøflerne, som vokser under jorden i hovedsageligt Italien, Spanien og Frankrig.

Rundvisning i trøffelverden

Der findes forskellige slags trøffler, der varierer i udseende og ikke mindst pris. Her får du en rundvisning i trøffelverden:

Hvid trøffel: Også kaldet Magnatum Pico, har den korte sæson, der er mellem oktober og december. Sorten kan findes flere steder, men det er hovedsageligt i Italien, at delikatessen bliver plukket. Hvid trøffel er en af den mest eksklusive og dyreste spiselige trøffel, hvis kilopris kan overstige 20.000 kroner.

Sort vintertrøffel: Trøflen kendes også som Tuber Melanosporum. Den er kraftig i smag og især duft, hvilket er et kendetegn og adskiller den fra de andre trøffelsorter. Denne trøffelsort kræver mange ukontrollerede faktorer såsom fordelt nedbør i løbet af året og sommerstorme, hvilket betyder, at det er svært at skabe de optimale forhold. Den sorte vintertrøffel udgør derfor kun ca. 5% af al produktion af sort trøffel.

Sommertrøffel: Også kaldet Tuber Aestivium, har sæson fra maj til november. På overfladen ligner sorten en sort trøffel, men inden i er kødet hvidt. Den relativt lavere pris er grundet sommertrøflens milde, men behagelige aroma og smag. Den er altså ikke som vintertrøflen med en meget kraftig duft og smag.

Efterårstrøffel: Der også går under navnet Tuber Uncinatum, er den mest udbredte trøffelsort i Europa. Trøflen, der ligner en knold, har en overflade, der er meget uregelmæssig og foretrækker skyggefulde steder, hvor smagen og duften er yderst afhængig af de omkringliggende træer. Sorten, hvis sæson er fra september til oktober, har en mere mild smag, men trods alt ikke så mild som sommertrøflen. Dog bliver karakteren kraftigere, jo længer hen ad sæsonen man kommer, og den kommer til at minde om vintertrøflen.

Trøffel i madlavningen

Trøffel kan med fordel anvendes i madlavning for at give en delikat umamismag. Det er en råvare som giver maden mere værdi og smag i en grad, ingen anden varer kan. Du kan benytte den i både for- og hovedret, men også i det søde køkken. Hvis man i desserter med chokolade kan finde den rette balance med trøffel, ender man med et yderst velsmagende og værdifuldt resultat.

Hvis du vil prøve nogle produkter, som indeholder trøffel og fremhæver den specielle, kraftige smag, har du mulighed for at vælge et varieret udvalg af italienske varer, der sætter trøffel i fokus. Vores ekstra jomfruolivenolie med trøffel har fokus på at tilbyde superb kvalitet og lækker smag. Du kan med fordel benytte olien i madlavningen for at tilføje en speciel værdi.

Hvis du selv er eller kender en der er trøffelelsker, har vi den perfekte trøffelsmagekasse fyldt med produkter, der fremhæver trøffel på en måde som aldrig før. Du får her et væld af produkter af yderst god kvalitet, og du kan slå dig løs blandt et udvalg, hvor kun fantasien sætter grænserne for mulighederne.

Prøv vores trøffel smagekasse