Regionen Abruzzo er Italiens syvende mindste region, når det drejer sig om indbyggertal. Angående areal, er Abruzzo også en af de mindste regioner, da den med sine 10.832 kvadratkilometer kun udgør omkring 3,6 % af hele Italien. Indbyggerne i Abruzzo er lidt en spredt befolkning, da der blot bor 121 personer pr. kvadratkilometer.

Hovedstaden i Abruzzo er den skønne by L’Aquila, som ligger oppe i bjergene i den nordvestlige del af regionen. Byen giver navn til provinsen, den ligger i. De flotte naturomgivelser gør byen attraktiv for både turister og indbyggere.
Landskabet er præget af bakker og bjerge, og det er primært i et 10-20 kilometer bredt ”bælte” langs kysten, at landskabet flader ud og giver plads til marker.

Ligesom mange andre af Italiens regioner, har Abruzzo også en del kyst. Kysten er primært med sand i nord og med sten mod syd. At regionen ligger ud til havet, bevirker, at klimaet er tempereret, selvom det ligger ret sydligt. Klimaet antager to forskellige former, alt efter om man er øst eller vest for bjergene, der løber ned igennem regionen og deler den i to.

Kultur eller natur – valget er op til dig

Abruzzo er mangfoldig i form af, at den både byder på imponerende natur og spændende kultur. Der er noget for enhver smag, og hele familien vil kunne finde noget, de synes er spændende her. Det spænder fra fysiske aktiviteter til museer og strand.

Du kan f.eks. besøge og/eller opleve de følgende steder:

Castello Piccolomini (gammelt middelalderslot i byen Celano i provinsen l’Aquila)

Gran Sasso d’Italia (et bjerg, som er det højeste i Appenninerne, er populært til den aktive ferie, uanset om man vil vandre, stå på ski eller klatre)

Stranden i Ortona (en nydelig oase ved vandet, til når familien bare gerne vil nyde solen)

Pasta, polenta og pecora al cotturo

I Abruzzo er det svært at finde mad, man ikke kan lide. Abruzzos køkken byder nemlig blandt andet på pastaretter, retter med kød og retter med polenta. En ret med kød kan f.eks. være pecora al cotturo, som er fyldt lammekød.

Herhjemme i Danmark kender vi pasta og lammekød som en del af vores menu. Lammekød er dog en af de mere atypiske typer af kød her i Danmark. Polenta er derimod noget helt nyt for de fleste. Det består nemlig af malede majs, som er kogt til en grød. Grøden kan enten serveres direkte som den er, eller den kan bages, steges eller grilles.

Abruzzo er mest kendt for sine rødvine

Abruzzo er den syvende største producent af Italiens tyve regioner, da den står for omkring 7 % af Italiens samlede produktion af DOC-vin. DOC-betegnelsen betyder, at der er set bort fra de druer, som bruges til eddiker, vin til madlavning og lavprisbordvin.

Hvis du går på jagt efter en god vin i Abruzzo, anbefales det, at du går efter rødvine. Specielt vine, der er lavet af Montepulciano-druer. Disse vise har nemlig en kraftig, mørk og urteagtig smag, som minder om Cabernet Sauvignon.